Pory roku, w których szczególnie dają się we znaki zmiany pogodowe, drastyczne ochłodzenie, niespodziewane opady deszczu i śniegu, spada również nasza odporność. W takich momentach organizm jest narażony na przeziębienia, które choć nie wykluczają nas z życia towarzyskiego czy nie uniemożliwiają wykonywania obowiązków, wpływają niekorzystnie na jakość życia. Najlepszym rozwiązaniem jest zapobieganie, czyli właściwy ubiór, suplementacja i odżywianie. Bardzo często zdarza sie jednak tak, że mimo zapobiegania, dopada nas przeziębienie, które skutecznie utrudnia życie. Czy w takim przypadku wizyta u lekarza i antybiotyk są konieczne?

Domowe sposoby

Wartościowym działaniem w celu zwalczania przeziębień, są domowe sposoby i naturalne składniki. Często leki dostępne w aptekach i reklamowane w telewizji czy Internecie, nie dają pożądanego efektu. Zdarza się też tak, że pomagają na chwilę, po czym przeziębienie nawraca się ze zdwojoną siłą. Stosownie naturalnych składników, ziół i produktów o wielu wartościowych witaminach i minerałach nie tylko pomagają na przeziębienie, ale również wpływają na odbudowę odporności. Jednym z syropów, który warto przygotować w domu, jest syrop z buraka. Burak zawiera wiele wartościowych substancji, między innymi betainy, które mogą pomóc w walce ze stanami zapalnymi. Ponadto burak ma właściwości antyoksydacyjne poprzez zawarte w nim antocyjany, które wpływają na poprawę odporności. Aby przygotować syrop z buraka należy przygotować jedynie wspomniane warzywo oraz miód lub cukier. Istnieje wiele technik wytworzenia tego bogatego w wartościowe składniki napoju. Jedną z możliwości jest umycie, obranie i starcie na tarce jednego średniej wielkości buraka, a następnie umieszczenie go w małym garnku. Do warzywa należy dodać dwie łyżeczki cukru lub miód,  po czym na niewielkim ogniu całość powinna być stopniowo podgrzewana. Co ważne, nie wolno zagotować zawartości garnka, ponieważ  zbyt duża ilość ciepła wytrąci składniki odżywcze i zmniejszy dobroczynne działanie domowego syropu.