Spośród wszystkich gatunków kaw na świecie tylko dwa z nich zdołały się naprawdę mocno spopularyzować, a są to: Kawa Arabica i Robusta. Obie mają swoich zwolenników i przeciwników, jednak trzeba mieć na uwadze to, że znacząco się od siebie różnią. Dają zupełnie inny aromat i charakteryzują się odmiennym smakiem. Specjaliści od kaw uważają również, że w zależności od gatunku przygotowany napar może uzyskać lepsze bądź gorsze właściwości. Po jakie ziarna warto zatem sięgać? Który typ kawy okaże się tym najlepszym wyborem?

 

Analizę tematu rozpoczniemy od kawy Arabica. Mimo wszystko jest ona ciut popularniejsza od Robusty, dlatego też Polacy chętnie i często ją pijają. Plantacje tego gatunku ziaren uprawiane są przede wszystkim na w Ameryce Południowej oraz Afryce. Arabica wyróżnia się jednak czymś innym – niezwykłym i bardzo charakterystycznym smakiem, który jest jednocześnie na tyle uniwersalny, że trafia praktycznie w każdy gust. Minus jest taki, że kawa bywa dość wymagająca podczas samej uprawy, a przez to koszty jej produkcji znacząco wzrastają. Nie jest to zatem najtańszy wybór. Jeżeli komuś zależy na zakupie ekonomicznych ziaren, powinien raczej zwrócić się w stronę Robusty.

 

A czym wykazuje się kawa Robusta? Dla kogo ona okaże się najlepszym wyborem? Otóż jak już wspomnieliśmy, na pewno przypadnie ona do gustu tym, którzy woleliby na kawie trochę zaoszczędzić. Robusta jest stosunkowo tania. Spośród wszystkich kaw ziarnistych to zdecydowanie najbardziej ekonomiczna opcja. Niestety ma to także swoje wady, ponieważ gatunek Robusta uchodzi za dużo gorszy w smaku od rodzaju Arabica. Jest znacznie bardziej ostry. Niektórzy twierdzą, że Robusta bywa też lekko goryczkowa, przez co może powodować zgagę i doprowadzać do niestrawności. Dodatek mleka powinien jednak poradzić sobie z tymi drobnymi wadami. Robusta to taka bezpieczna i tania opcja, którą warto mimo wszystko wypróbować.

 

Wypalanie kawy odbywa się na wiele różnych sposobów, dlatego warto też zwrócić uwagę na to, w jaki sposób powstały konkretne ziarna. Czasem warto zapłacić nieco więcej, by móc później raczyć się doskonałym aromatem czarnego naparu. Nawet w domowych warunkach można przygotować coś na miarę wytworu baristy.

 

Zobacz również: https://krakowskapalarniakawy.pl/