Do przygotowania wina potrzebne nam będzie:

– 5kg owoców

– 1,2kg cukru

– 6 litrów wody

– drożdże winiarskie

Z takiej ilości składników wyjdzie nam około 10 litrów wina.

~ Przygotowanie owoców

Owoce, jakich chcemy użyć do wyrobu naszego wina musza być przede wszystkim dojrzałe. Nie mogą być nadgniłe, zielone ani niedojrzałe. Przed przełożeniem ich do zbiornika fermentacyjnego, należy je dokładnie umyć, oczyścić z wszelkiego rodzaju szypułek i gałązek czy liści.

~ Fermentacja- dobór odpowiedniego sposobu.

Fermentacja może przebiegać w różnoraki sposób. Wyróżnić można:

– Fermentację w miazdze

– Fermentację soku

– Fermentację surowych owoców

Fermentacja w miazdze polega na doprowadzeniu owoców do totalnej miazgi. Następnie zmiażdżone owoce należy przełożyć do naczynia fermentacyjnego i połączyć z drożdżami. Odstawić do fermentacji. Dzięki takiemu sposobowi wszystkie składniki z owoców, zarówno z miąższu jak i ze skórki zostaną wypłukane i znajdą się w naszym winie.  Co więcej, fermentacja w miazdze pozwala na rozwój drożdży, dzięki czemu nasze wino będzie szybciej dochodzić do właściwej postaci.

Taka fermentacja to proces zazwyczaj bardzo szybki. Dzięki temu można uniknąć użycia rurki fermentacyjnej czy też korka. Wystarczy użyć jedynie gazy do przykrycia gąsiorka. Nie jest to jednak koniec naszej przygody z fermentacją w miazdze. W przypadku takiej fermentacji warto dodać do owoców matkę drożdżową. W takim przypadku fermentacja trwa nie więcej niż 5 dni. Po tym czasie wytworzone wino należy oddzielić od miazgi owocowej, dodać cukier, wodę, gąsiorek zatkać korkiem z rurką i czekać aż dalsza fermentacja doprowadzi nasze wino do odpowiedniej jakości.