Nadmiar alkoholu jest szkodliwy dla zdrowia. Niszczy wątrobę, powoduje choroby układu krążenia i zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Jeśli alkohol jest zły, to dlaczego warto pić czerwone wino? To dlatego, że domowe wino jest inne. Domowe wino zawiera składniki, które słyną z tego, że poprawiają ogólny stan zdrowia.

Wino a zdrowie – zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi

Jeżeli chodzi o wpływ wina na zdrowie, to czerwone wino zawiera najwyższy poziom przeciwutleniacza o nazwie resweratrol. Jest to związek, który można znaleźć tylko w pestkach czerwonych winogron. Wiadomym jest ten związek pozwala uniknąć uszkodzenia naczyń krwionośnych i zapobiega powstawaniu skrzepów krwi. Resweratrol pomaga zmniejszyć lepkość płytek krwi. Dlatego naczynia krwionośne pozostają otwarte i elastyczne.

Chroni przed chorobami układu krążenia i rakiem

Istnieją dwa rodzaje flawonoidów i polifenoli. Wino zawiera zarówno jedne, jak i drugie. Flawonoidy są silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w zapobieganiu nowotworom powodującym uszkodzenia komórek. Flawonoidy pomagają chronić serce przed chorobami układu krążenia. Flawonoidy z drugiej strony pomagają w zapobieganiu zatkania się tętnic przez utrzymywanie niskiego poziomu cholesterolu. Podczas spożywania domowego wina w umiarkowanych ilościach, podnosisz swój poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Spowalnia starzenie

Wpływ wina na zdrowie został również przebadany pod kątem starzenia się tkanek. Domowe wino zawiera wiele przeciwutleniaczy, które zwalniają oznaki starzenia i zapobiegają występowaniu chorób zwyrodnieniowych, takich jak cukrzyca. Pomagają one również zapobiegać wielu chorobom, takim jak osteoporoza, która dotyka osoby starsze.

Czerwone wino zapobiega występowaniu próchnicy zębów

Jeżeli chcesz stwierdzisz, że wiesz wszystko o winie, musisz koniecznie przeczytać o tym, że szkliwo zębów przepłukiwane winem jest bardziej odporne na Streptococcus mutans – bakterie odpowiedzialne za próchnicę. Polifenole pochodzące z wina utwardzają twoje szkliwo, by zapobiegać próchnicy. Zapobiegają również chorobom dziąseł i zmniejszają stan zapalny dziąseł.